Een vrouw met een Nederlandse achtergrond vertelt mij dat ze graag omgaat met mensen met andere culturele wortels. Ze is graag in hun gezelschap. Toch is er een voorval dat ze niet snel vergeet. 

Christelijke achtergrond

Ik kom zelf uit een christelijk gezin. Ik heb een autoritaire, oudewetse en beschermende opvoeding gehad. Dit heeft mij heel onzeker gemaakt. We leven binnen een bepaald kader en bewegen ons alleen binnen een bepaalde kring. Andersdenkenden worden niet geaccepteerd. Ook wordt mij constant de angst aangepraat dat ik naar de hel ga als ik niet volgens de kerkelijke regels leef. Ik geloof alles wat de dominee zegt. Zo groei ik op en ben ik gevormd. Ik leef volgens het verwachtingspatroon. Ik doe gewoon mee, maar het zit me eigenlijk nooit lekker.

Eigen pad

Een aantal jaren terug heb ik besloten eruit te stappen om het pad te vinden dat bij me past. Het begin is erg moeilijk. Ik kom in een diep dal terecht. Depressie volgt. Ik ben daardoor niet in staat om normaal te functioneren en kom terecht bij het UVW.

Macht(eloos)

Bij deze instelling krijg ik een begeleidster toegewezen. Ik verwacht een blank persoon, maar tref een vrouw aan met een hoofddoek. Opeens gaat bij mij een bel rinkelen. Een gevoel van ongemak overmeestert mij. Er klinkt een stem in mij die zegt: ”Zie je nou wel, ze nemen het over. Zij neemt de macht over mij.” Ik voel me benauwd. De warmte stijgt naar mijn hoofd. De moslim neemt de macht over, is mij vaker verteld. Ook hier in Nederland. Dit kan ik niet toelaten. Ik bied weerstand. Ik wil niet geholpen worden door deze vrouw.

Wellicht werkt deze overtuiging door in mijn gedrag. Toch blijft de dame met de hoofddoek kalm en vriendelijk. Ik associeer een hoofddoek met macht, terwijl ik me in diezelfde periode juist losmaak van macht. Dit besef komt pas later. Met veel tegenzin loop ik toch met haar mee. In het begin reageer ik heel afstandelijk en koel. Langzaamaan kom ik tot inkeer. De dame met de hoofddoek blijkt heel goed haar werk te doen. Tot mijn grote verbazing beheerst ze het Nederlands fantastisch, feilloos. En ze is supervriendelijk. Ze werkt correct en volgens de regels. Er is geen reden om haar in twijfel te trekken. Als ik haar niet had gezien en alleen haar stem had gehoord, dan was het niet bij mij opgekomen dat ze een buitenlandse vrouw is die een hoofddoek draagt.

Nieuwe ervaring

Dit is een nieuwe ervaring voor mij. Heel verrassend ook! Een van de vaste denkpatronen die ik van huis uit heb meegekregen, heb ik in dit geval kunnen doorbreken. Ik voel me bevrijd, doordat ik een oordeel – dat ik altijd klaar had – los kon laten. Ik ben blij dat dit op mijn pad is gekomen. Zo leer ik steeds meer nieuwe dingen bij en kom ik een stap verder in de zoektocht naar mezelf.

 

Tiffany Pham in gesprek met… Tiffany Pham is sinds 2010 actief begonnen met schrijven. Ze schrijft columns, een eigen boek, en werd tweede in een schrijfwedstrijd. Ze schrijft voornamelijk over het hanteren van verschillen tussen de Nederlandse cultuur en de cultuur waar iemand vandaan komt. Als life(stijl) coach biedt ze ondersteuning aan mensen in hun zoektocht om een antwoord voor zichzelf te vinden. Zelf was ze begin jaren tachtig een Vietnamese bootvluchtelinge. Ze is echtgenote en moeder van twee kinderen. Het leven tussen twee culturen heeft haar horizon verbreed. Tiffany gaat geïnteresseerd in gesprek met mensen, omdat ze ervan overtuigd is dat iedereen een boeiend en inspirerend verhaal heeft.