We hebben invloed op maar één ding

Calimero

  • “Ze vinden me toch te oud, ik voel me afgeschreven. Waarom werkt het niet anders op de arbeidsmarkt? Daar zouden we met z’n allen toch aandacht voor moeten vragen?”
  • “Het is maar beter dat ik niet op de foto kom, want dan zien ze hoe dik ik ben en wil niemand me meer aannemen.”
  • “Geen enkele kapper wil me met mijn hoofddoek in dienst nemen. Dat is zo frustrerend. Soms denk ik dat het beter is om maar thuis te blijven zitten.”

 
Enkele uitspraken die ik als trainer in het project ‘Op Eigen Kracht naar een baan in Utrecht!’ regelmatig hoor. Stuk voor stuk van vrouwen met waardevolle levenservaring en kwaliteiten.

Het is – ook in mijn ogen – triest dat de wereld kennelijk zo werkt dat ‘oud’ uit is, dat ‘slank’ de norm is en hoofddoeken vaak als ‘niet-OK’ worden beschouwd. Vooroordelen zijn taaie kost.

Hoe leuk zou het zijn als je ‘de wereld’ of ‘de anderen’ kon veranderen, simpelweg door te zeggen dat ze anders moeten gaan kijken, of door ze te smeken om jou goed genoeg te vinden?

Helaas werkt het niet zo. Je druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt kost veel energie en levert meestal negatieve gevoelens op. Het maakt je tot slachtoffer, iemand die klaagt en steeds anderen of ‘omstandigheden’ de schuld geeft van je problemen. Daardoor verlies je zelf de controle en heb je nóg minder invloed.

De uitdaging is je te richten op zaken waar je wél invloed op hebt. En dat is hoe je naar jezelf kijkt, hoe je denkt, hoe je reageert op wat er met je gebeurt, de keuzes die je maakt.

De bovenstaande uitspraken veranderen dan bijvoorbeeld in:

Persoonlijk leiderschap

  • “Op mijn leeftijd heb ik veel ervaring. Ik ben een wijze vrouw. Ik ga op zoek naar een plek waar ik mijn ervaring en wijsheid kan bijdragen.”
  • “Ik weet precies hoe het is om te worstelen met overgewicht en heb daardoor veel deskundigheid over voeding, gezondheid en afvallen. Ik zou een heel goede diëtist kunnen zijn omdat ik weet wat mensen meemaken. Ik wil graag op de foto, want hoe meer mensen van mij horen, hoe groter de kans dat ik als diëtist succesvol word.”
  • “Er zijn veel vrouwen met hoofddoek die moeilijk een kapper kunnen vinden. Ook zijn er meer kapsters met hoofddoek die geen werk hebben. Ik kan samen met hen een kapperszaak beginnen en een gat in de markt vullen!”

Uiteindelijk kun je maar één ding veranderen: jezelf. Daarmee neem je controle over je leven en krijg je invloed. De omgeving gaat anders op je reageren.

Ga maar bij jezelf na: Wie zou je aantrekkelijker vinden om contact mee te hebben of mee samen te werken? De personen van de bovenste drie uitspraken of die van de onderste drie?
 
 

Onze excuses, u kunt momenteel niet reageren