‘Glee’ [gli:] znw vrolijkheid; meerstemmig lied

Ik ben fan van Glee. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik smul ervan! ’t Zal mijn gereformeerde opvoeding zijn. De normen en waarden liggen er als een dikke, bijna misselijkmakende laag slagroom bovenop. Ik neem die misselijkheid op de koop toe – slagroom en koemelkallergie gaan nou eenmaal niet samen – en zit elke dinsdagavond aan de buis gekluisterd om het te laten smelten in mijn mond.

Ik snap ook wel waarom. Glee gaat over het gebruikmaken van het verschil tussen mensen en hoe je je daardoor aan elkaar kunt ontwikkelen. Een leraar die gelooft in het talent van de ‘underdog’ zet een zooitje totaal verschillende pubers bij elkaar en laat ze de sterren van de hemel zingen. Homo, latino, zwart, Asian, Joods, rolstoel aangedreven, populaire cheerleader, dakloos, naïef blond, ongewenst zwanger, you name it. Om nog maar te zwijgen van de docentenpopulatie: ‘Evil’ Sue Sylvester die alles probeert te saboteren en steeds in haar eigen valkuilen valt en toch ook wel weer een goed hart heeft met haar zus met syndroom van Down, coach Beaste met het mannelijke lijf en Bouquetreekswaardige verlangens naar de man van haar dromen, schooladviseur Emma met smetvrees,… Afijn, je had het zelf niet kunnen verzinnen.

Glee laat zien dat je bij grote diversiteit in een groep een variatie aan kwaliteiten hebt om het samen ver te brengen tegen alle vooroordelen in. Dan ook wordt je uitgenodigd naar jezelf te kijken – zowel naar je zwakke kanten als naar je onvermoede talenten. Is niet makkelijk! Want je kunt je niet verschuilen achter de norm van de veilige meerderheid en ook niet achter een excuus van minderheid zijn. Maar het is ook heerlijk lachen om de hilarische situaties die het oplevert en vooral ook om jezelf en je eigen (on)vermogen.

Verandering begint bij jezelf en je hebt altijd onverwachte bondgenoten als je je daarvoor openstelt.

Zou het daarom zijn dat ik niet genoeg krijg van deze Glee-cover van Michael Jackson’s ‘Man in the Mirror‘?
Ik ga maar weer eens openhartig verder oefenen met zelfreflectie… Wie wil mijn spiegel zijn?

I’m starting with the man in the mirror
I’m asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make that change
You gotta get it right, when you got the time
‘Cause when you close your heart
then you close your mind

 

Onze excuses, u kunt momenteel niet reageren