Het glazen plafond!

Hard werken loont! Maar is dit genoeg om door het glazen plafond te komen? Of is er meer voor nodig? Op deze vragen antwoordt Anh, die op zijn dertiende in Nederland terechtkwam als bootvluchteling. Sinds 2007 is hij een Talent van een gerenommeerde bank.

Hard werken

“Ik heb vele jaren keihard gewerkt”, zegt Anh. “Ik wilde iets van mijn leven maken in een nieuw land. Ik wil succes! Van huis uit heb ik geleerd dat je alleen succes kan behalen als je keihard werkt. Ik ben begonnen als trainee bij een bank, nadat ik mijn HTS diploma had behaald. Door hard te werken klom ik langzaam omhoog. Hard werken loont dus! Blij dat ik deze waarde mee heb gekregen.

Vastgelopen

Op een zeker moment liep ik vast. Zeven jaar lang zat ik op dezelfde plek, terwijl ik daarvoor om de drie jaar gepromoveerd was. Ik wist dat ik nog meer in mijn mars had, toch liep ik tegen het glazen plafond aan. Ik ging nog harder werken, nam alles van iedereen aan die bij mij aanklopte. Ik weigerde niemand. Ook een waarde die ik mee heb gekregen, nee zeggen is onbeleefd. Dus deed ik dat ook niet. Ook hoopte ik hiermee gezien te worden. Het tegenovergestelde is gebleken. Collega’s maakten misbruik van mij en streken zelf met de eer voor het werk dat ik verricht had. En die collega’s krijgen wel promotie en ik niet. Dit stak me. Bescheidenheid stond me in de weg. Ik wist niet hoe ik hiermee om kon gaan. Ondertussen bouwde ik onbewust woede op, boos om het feit dat mij onrecht is aangedaan.

Smart werken

De gevolgen waren niet te overzien. De binnengehouden emoties kwamen tot ontploffing. Ik raakte overspannen. Ik bleef drie maanden thuis en kon stilstaan bij mezelf. In deze periode voelde ik me een mislukking en dacht dat het niet meer goed zou komen met mij. Ondertussen kwam ik in aanraking met therapie en coaching. Dit was echt mijn redding. Ik leerde naar mezelf te kijken. Zo kwam ik in een proces terecht waardoor ik aan mezelf moest werken. Moeilijk maar ook een openbaring. Ik zette door dankzij de stimulans en steun van mijn omgeving: thuisfront, vrienden, goede collega’s en leidinggevende die het beste met mij voor hadden. Het gaf veel inzicht in mezelf en in mijn denkpatroon en handelingen. Ik begon in te zien dat SMART werken beter is dan hard werken. Dat wil overigens niet zeggen dat je achterover kan leunen met je beide benen op het bureau. Ik leerde dat ik prioriteiten moest stellen. Wat belangrijk is gaat voor. En wat niet bij mij hoort, geef ik terug daar waar het hoort. Tijdig aangeven als het teveel wordt. “Je moet ook je manager managen”, zei mijn voormalige manager tegen me. Doordat ik deze goede manier van werken nu kan hanteren, creëer ik meer ruimte voor mezelf. Al heel lang heb ik opgekeken naar de Nederlanders die dit kunnen. Nu ik dit zelf ondervonden heb, bevalt het me prima! Ik groeide niet alleen op het professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Het is wel hard werken in de zin dat je allerlei trainingen en cursussen daarnaast moet volgen om dat te bereiken. Ik leerde in te zien dat succes niet zonder deze twee fenomenen gaat.

Talent in de Ivoren Toren

Twee jaar na mijn overspannenheid ben ik zelfs Talent geworden, terwijl de meeste collega’s mij al afschreven. Het tegendeel heb ik mooi bewezen! Ik werd gezien en gevraagd om in de Ivoren Toren te werken. Een plek waar iedereen wenst te zitten. Het puntje van de piramide. Mijn wens is uitgekomen! Ik ben door het glazen plafond heen!

Achtergrond als voordeel

Mijn achtergrond werkt nu vóór mij in plaats van tégen mij. Als buitenlander val je sowieso al op. Op Corporate niveau bij de bank is de diversiteit heel groot. Er werken veel vrouwen en ook mensen uit verschillende landen. Er is veel contact met collega’s uit andere landen. Het denkniveau is anders, breed en groot. Iedereen gaat gelijkwaardig met elkaar om. Want op dit niveau is iedereen een expert op z’n eigen gebied. Engels is de voertaal. Een nadeel voor mijn autochtone collega’s, en een voordeel voor mij. Nederlanders zijn gewend om in het Nederlands en op zijn Nederlands te communiceren. Vaak te direkt en soms bot. Internationale communicatie is veel dynamischer en respectvoller. Mijn achtergrond werkt hier in zekere zin in mijn voordeel. Ik kan gemakkelijker in verbinding staan met collega’s uit verschillende werelddelen.

 

Tiffany Pham in gesprek met… Tiffany Pham is sinds 2010 actief begonnen met schrijven. Ze schrijft columns, een eigen boek, en werd tweede in een schrijfwedstrijd. Ze schrijft voornamelijk over het hanteren van verschillen tussen de Nederlandse cultuur en de cultuur waar iemand vandaan komt. Als life(stijl) coach biedt ze ondersteuning aan mensen in hun zoektocht om een antwoord voor zichzelf te vinden. Zelf was ze begin jaren tachtig een Vietnamese bootvluchtelinge. Ze is echtgenote en moeder van twee kinderen. Het leven tussen twee culturen heeft haar horizon verbreed. Tiffany gaat geïnteresseerd in gesprek met mensen, omdat ze ervanovertuigd is dat iedereen een boeiend en inspirerend verhaal heeft.

 

Onze excuses, u kunt momenteel niet reageren