O, wat gaat die zwarte man doen?

Get Microsoft Silverlight

Op woensdag 16 november 2011, de jaarlijkse Dag van de Verdraagzaamheid, werd Paul Mbikayi met 37% van de stemmen verkozen tot Ambassadeur van de Verdraagzaamheid.

In de eerste 10 minuten van deze aflevering van Schepper en Co wordt Paul gevolgd in de aanloop tot zijn verkiezing.

Paul Mbikayi: “Als je claimt dat je verdraagzaam bent, dat verdraagzaamheid een onderdeel van de maatschappij moet zijn, dan moet je ook het voorbeeld geven. Je probeert altijd het beste van jezelf te laten zien op het moment dat je geconfronteerd wordt met een negatieve ervaring.
 
Ik heb altijd een voorbeeld dat ik naar voren haal:
 
Ik was op Terschelling, ik ontmoette een familie, het was helemaal niet december of november, waardoor je zou kunnen denken ‘Zwarte Piet of Sinterklaas is in de stad’. Een kind noemt mij ‘Zwarte Piet’. De moeder was helemaal in paniek, zo van ‘O, wat gaat die zwarte man doen?’
 
Wat heb ik gedaan, toen? Ik ben gestopt, ik ben naar het kind gegaan en ik heb gevraagd: ‘Hé kind, heb jij je gedragen dit jaar?’ De moeder was zó opgelucht! Het werd geen oorlog, of zoiets. Dán creëer je de sfeer om erover te kunnen praten. Ik ben ervan overtuigd dat de ouders later met dat kind gesproken hebben van ‘Je moet een verschil maken tussen een zwarte persoon, een zwarte Nederlander, een zwarte medemens, met Zwarte Piet.

 
“Ik weiger pertinent om negatief te worden, omdat als ik ook negatief word, en iedereen wordt negatief, dan gaan wij een situatie versterken die onwenselijk is. Ik geloof dat vanuit het positieve, vanuit de 3% van mensen die positief zijn, kunnen we een olievlek creëren, zodat de percentages omgekeerd kunnen worden. Ik weiger pertinent om negatief te worden!”
 
Paul Mbikayi is als voormalig vluchteling afkomstig uit Congo. Toen hij zijn verblijfsvergunning kreeg maakte hij door heel Nederland een fietstocht om iedereen die hem geholpen had te bedanken. Hij roept vluchtelingen op om hun verhaal te vertellen en gaat zelf de scholen langs om over zijn ervaring als vluchteling te vertellen. Daarom werd hij met 4 andere kandidaten, waaronder Jörgen Raymann, Tofik Dibi en Arie Boomsma genomineerd voor de titel.

Bekijk hier eventueel de video in andere formaten.
 

Onze excuses, u kunt momenteel niet reageren