Multiculturele autochtoon

Multiculturele autochtoon?!Een Nederlander met (groot)ouders die geboren werden in bijvoorbeeld Marokko of Suriname heet multicultureel, vanwege kennis en ervaring in twee (of meer) culturen. Van ‘autochtone’ Nederlanders wordt nooit gezegd dat ze multicultureel zijn. En dat vind ik nou jammer!

Ik – met mijn blonde haar en blauwe ogen – ben namelijk uiterst multicultureel. Ik woonde en werkte in Israël en Zuid-Afrika, spendeerde redelijk wat tijd in Oost-Europese landen en ga in Nederland al jaren om met de nodige andere multiculturelen. Regelmatig sta ik voor de vraag: pas ik me aan, verzet ik me, zoek ik een compromis, vind ik een eigen invulling?

Kortom, ik weet óók wat het is om te leven en functioneren in allerlei ‘culturen’. En ik durf te wedden dat ik niet de enige autochtoon ben die dat zo voelt. Laten we de het begrip multicultureel vooral ruim zien! Dat creëert verbinding. Toch?

Onze excuses, u kunt momenteel niet reageren