De kleine veelzeggende verhalen

Ooit aan speeddaten met allochtone vrouwen gedaan? Ik wel!

In de derde ronde tref ik Aisha, een Nederlandse vrouw van ruim boven de vijftig. Ze draagt een mooi lang gewaad. Haar nieuwsgierige en ondeugende ogen zijn het eerste wat me opvalt. Ik ben benieuwd naar het verhaal wat daar achter schuil gaat. Haar Nederlands is wat gebrekkig, maar dit staat haar niet in de weg om al snel een onthulling over haar verleden te doen.

Haar man kwam in de jaren ’70 als gastarbeider naar Utrecht. Zij bleef achter met de kinderen in het Rifgebergte en droeg de zorg voor de kinderen. Na verloop van tijd volgde de gezinshereniging. Manlief zag de taak van Aisha binnenshuis. Hij verwachtte dat het huis aan kant was en het eten op tafel stond als hij ’s avonds thuis kwam.

Aisha kwam er al snel achter dat die taken haar niet veel tijd kostten en werd benieuwd naar de buitenwereld. Gewend als ze was aan het doppen van haar eigen boontjes, wilde ze de taal leren. Maar dat vond haar man destijds niet zo’n goed idee.

Aisha had goed contact met een buurvrouw, die haar wees op een cursus in het buurthuis. Ze had haar plan al snel klaar: ’s Ochtends zwaaide ze haar echtgenoot uit richting werk en zij vertrok naar taalles. ’s Middags had ze tijd genoeg om het huishouden te doen en een potje te koken.

Tegen etenstijd ontving ze haar man alsof er niets gebeurd was…
 

Onze excuses, u kunt momenteel niet reageren