Troonwisseling – Een lezing over Congo door Paul Mbikayi

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
8 maart 2014
20:30 - 22:00

Locatie
Brakke Grond - Rode Zaal

Categorie(ën)


TroonswisselingIn Nederland en België is de troon ‘gewisseld’. In alle harmonie. De ’troonswisseling’ in Congo, nu al dik 50 jaar geleden, was alles behalve rustig en is illustratief voor de gebrekkige relatie tussen Europa en Afrika. Is er wel een relatie? Soms lijkt het alsof Afrikanen niet bestaan… Mogelijk is dit het gevolg van het kolonialisme.

Wat weten we van de Afrikaanse gemeenschap in Nederland? Wat weten we van Afrikanen in het algemeen? En helemaal van Afrikanen op het Afrikaanse continent? Buiten de clichés, weinig tot niets. Dat denken de meeste Afrikanen in Nederland. Reden: We praten niet met elkaar, we praten over elkaar. Langs elkaar.

Actie: Zullen we maar beginnen? Met elkaar praten?

Troonwisseling
Op de dag van de onafhankelijkheid van Congo werden er drie toespraken gehouden. Deze drie toespraken weerspiegelen elk een radicaal andere visie op Congo en het koloniale verleden. Publicist Paul Mbikayi probeert op deze avond het wederzijdse onbegrip tussen de Belgische en Congolese gemeenschap te doorbreken door in een geënsceneerde lezing toespraken van Koning Boudewijn, president Kasavubu en premier Lumumba naast elkaar te plaatsen, en zo de vele verschillende perspectieven op het land met elkaar in confrontatie te brengen.

“Het verleden is pijnlijk
Het heden is moeilijk
De toekomst is mogelijk”
Laten we samen aan een gezamenlijke toekomst bouwen.

Kom je ook?
Koop hier je toegangsbewijs
Toegang: 12 euro

Alleen leden kunnen reageren

U moet zijn ingelogd om een reactie te plaatsen