Holland Doc: Een aanzienlijke reserve aan beschaving

Een aanzienlijke reserve aan beschavingFelix Rottenberg wordt in deze tweedelige documentaire in een gouden Mercedes opgehaald door jongerenimam Yassin Elforkani (28) voor een reis door Nederland op zoek naar ‘een aanzienlijke reserve aan beschaving’.

Deel 1 op 6 oktober 2011, Ned 2, 22.55 uur

Het paradijs ligt onder de voeten van je moeder
Felix en Yassin vragen zich af hoe belangrijk migratie is voor onze economie en maatschappij en dus voor onze beschaving. In dat kader gaan ze in Slotervaart in discussie met actieve jonge moslima’s over de problemen met Turkse en Marokkaanse jongens en ontmoeten ze, onderweg naar de Kagerplassen, diverse migrantenondernemers. Ze eten daarnaast een ‘patatje kapsalon’ met Farid Azarkan, woordvoerder van de samenwerkende Marokkaanse organisaties, topambtenaar in Den Haag èn snackbarhouder te Schoonhoven.

Deel 2 op 13 oktober 2011

De verwaarlozing van de ziel
Vanuit het multiculturele Den Haag reizen Felix en Yassin naar Limburg, waar de PVV een grote aanhang heeft. Ze bezoeken een vervallen wijk in Kerkrade waar in sommige families al drie generaties werkloosheid bestaat. In Brunssum ontmoeten ze Omar die vertelt over de verbouwing van een sporthal tot islamitisch centrum. Onder de rook van Maastricht spreken ze met Poolse seizoensarbeiders en via een traditioneel Limburgs schuttersfeest in Schinnen komen ze een oude pastoor tegen die de migratie, leegloop van de kerken en verarming van de streek zelf heeft meegemaakt.
 

Onze excuses, u kunt momenteel niet reageren